Savjeti

19 jan 2016

Značaj pilinga u pravilnoj njezi lica

Koža je naš najveći organ i predstavlja omotač tijela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom. Ona štiti tijelo od mehaničkih povreda, štetnih UV zračenja i patogenih organizama tj. predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa i drugih mikrorganizama. Učestvuje u procesima izlučivanja koji se vrše kožnim žlezdama i prima spoljašnji nadražaj pomoću brojnih receptora koji su u njoj smešteni – toplo, hladno, dodir, pritisak i bol. Zbog svega ovoga, njenom negovanju i održavanju moramo pokloniti specijalnu pažnju tj. moramo je tretirati redovno i na pravi način.
Piling kože predstavlja jedan od tretmana koji sa površinskog sloja kože – epidermisa uklanja ostarele i mrtve ćelije. Zbog normalnog fiziološkog procesa koji podrazumeva svakodnevnu zamenu ćelija, kao i zbog mogućeg nagomilavanja istih, piling čini važan deo lične higijene. Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija lekovitih sastojaka iz raznih preparata koje nanosimo na njenu površinu. Ukoliko se redovno i pravilno koristi, piling čisti, hidrira i daje koži svežiji izgled, čineći je mekšom i glatkom.
Postoje više vrsta pilinga, ali onaj koji svima preporučujemo je blagi, mehanički piling koji prija svim tipovima kože. On sadrži blaža abrazivna sredstva koja nežno otklanjaju mrtve ćelije sa površine kože ne oštećujući njen prirodan zaštitni sloj.
Mehanički piling može biti namenjen za suvu i masnu kožu lica. Piling u obliku krema, primenjuje se kod suvih i zrelih tipova kože, dok se piling u obliku gela koristi kod masnih i mešovitih tipova kože.


Dnevna i noćna njega lica

Tokom zimskih, hladnih i vetrovitih dana naša koža je izložena negativnim vremenskim uslovima koji mogu dovesti do njenog isušivanja, ljuspanja, pucanja i iritacije. Zato joj je potrebna posebna njega. Prvi korak je čišćenje koje bi trebalo da se radi vrlo blagim preparatima koji ne isišuju kožu. Nakon toga je obavezno koristiti hidrantne dnevne kreme koje hrane kožu a ujedno imaju zaštitnu ulogu. Kada su jako niske tempereture, preporučuje se korišćenje tečnog pudera koji fizički štiti kožu od negativnih uticaja spoljašnje sredine.
Tokom noći i sna, ceo organizam se regeneriše pa samim tim i naša koža. Zato je potrebno da u ovom periodu nanosimo hranljivije, regenerativnije kreme, kako bi organizam što bolje prihvatio i iskoristio hranljive supstance koje smo naneli.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *